Grutto’s en tijd

Wat doet een roofvogelman nou binnen een gruttoproject? Dit is een van de vragen die mij in de afgelopen dagen werd gesteld. Roofdieren en weidevogels worden nogal eens als water en vuur, of het goed en kwaad gezien. Binnen een weidevogelproject word je dan ook liever niet met roofvogels geassocieerd. Maar goed, ik kan het ook niet laten om af en toe ooh! te roepen wanneer we vlak langs een buizerd rijden. In essentie waardeer ik roofvogels net zo veel als andere vogels, maar in de afgelopen dagen zagen we ontzettend veel buizerds, tegenover slechts een handjevol grutto’s. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld in het voordeel van de roofvogelman.

Ooh! Veel juveniele buizerds in Zuidwest-Friesland!
Het wemelt momenteel van de juveniele buizerds in Zuidwest-Friesland: veel reden voor nu en dan een “ooh!”

Maar goed; een weidevogelstage voor de roofvogelman dus. In de zomer van 2015 kwam ik in contact met de grutto-onderzoekers van de RUG nadat ik door hen werd gevraagd om een zender uit een haviksnest te halen. Van het een komt het ander, dus toen ik dit jaar voor mijn studie Bos- en Natuurbeheer een stage moest lopen, kwam ik al snel bij dit project uit.

Binnen de stage zal ik gaan kijken naar een aantal vrouwelijke grutto’s die in het broedseizoen van 2015 nabij Koudum zijn gezenderd. Met behulp van de zendergegevens ga ik deze vogels voorafgaande aan de eileg op de pleisterplaatsen binnen Nederland opzoeken. Hierbij kijk ik naar het gedrag en de uiterlijke kenmerken van de vogels, met als doel vast te stellen in hoeverre tijd een limiterende factor binnen de gruttotrek is.

Tot dusver wijst echter nog niets erop dat dit het geval is; we zijn inmiddels begin maart en de gezenderde grutto’s zitten nog in alle rust in Spanje en Portugal. Voor mij is het dus nog een kwestie van afwachten tot ik aan de echte stageopdracht kan beginnen. Maar aangezien ik wel in tijd gelimiteerd ben (de stageperiode duurt tot 15 april) doe ik alvast ervaring op door te helpen met het inventariseren van grutto’s binnen het onderzoeksgebied in Zuidwest-Friesland.

In de afgelopen dagen hebben we hierbij al een aantal gekleurringde vogels gezien die binnen het projectgebied thuishoren. Daarnaast zagen we een aantal ongeringde grutto’s, waaronder vermoedelijke IJslanders. Prachtig om te zien zijn ook de groepen goudplevieren en kemphanen die in het gebied verblijven en massaal opwolken bij een passerende slechtvalk.

Groep goudplevieren nabij Koudum.
Groep goudplevieren nabij Koudum.

Het is nu dus nog een kwestie van tijd totdat de gezenderde grutto’s in beweging komen. De verwachting is dit komende week wel gaat gebeuren. Maar de wind boven Iberië staat nog niet helemaal gunstig, dus het blijft eerst afwachten.

 

6 gedachten over “Grutto’s en tijd”

  1. Hoi Wender, mooi verhaal en geniet van wat je ziet allemaal. Succes straks met de skriezen.

  2. Lub wiadra pomyj, które to nierzadko wylewa się odnośnie umiarkowanej pensji, posiadają jakiekolwiek uzasadnienie? Rzeczywiście, określonym wraz z źródeł zwykłego po społeczeństwie sceptycyzmu dodatkowo przedmiotu może stać się deficyt spójności po danych empirycznych, które to się po do niej aspekcie oferuje, bowiem stale wielu graczy zyskuje płacę minimalną oraz operuje dzięki umowach zarządzenie, w zamian umowach na temat fuchę. Wskazane jest także mieć pojęcie, że funkcjonuje parę zalety oraz metodologii rachowania zalety umiarkowanej pensji w naszym kraju https://pozyczkiro.pl/ pożyczka przez internet pozyczkiro.

  3. Lub wiadra pomyj, które to wielokrotnie wylewa się odnośnie tematu przeciętnej pensji, mogą mieć jakiekolwiek uzasadnienie? Naturalnie, konkretnym wraz ze źródeł uniwersalnego w całej społeczeństwie sceptycyzmu w dodatku przedmiotu może okazać się niedobór spójności w całej materiałów badawczych, które to się w całej do niej aspekcie mówi, albowiem nadal wielu z nas zyskuje płacę minimalną jak i również manipuluje pod umowach angaż, miast umowach na temat fuchę. Należałoby także posiadać wiedzę, że funkcjonuje kilkanaście ceny jak i również metodologii rachowania ceny przeciętnej pensji na terytorium polski https://chwilowkiso.pl/ chwilówka online chwilowkiso.

Reacties zijn gesloten.